Rodzaj posiadanego gazu, wygląd i rozmiar płyty, materiał jej wykonania czy dodatkowe funkcje – zanim zdecydujemy się na zakup płyty gazowej, warto sprawdzić kilka istotnych kwestii, które składają się na prawidłowe funkcjonowanie tego typu sprzętu AGD w naszym domu. Na co zwrócić szczególną uwagę, kupując płytę gazową? Na to pytanie odpowiada Kamila Prałat, ekspert firmy SOLGAZ.
Myśląc o wyposażeniu kuchni w nową płytę gazową, w pierwszej kolejności zwracamy uwagę na jej designerski wygląd, różnorodność funkcji użytkowania i niskie koszty eksploatacji. Jednak często umyka nam wiele dodatkowych kwestii, które ostatecznie wpływają na jakość użytkowania tego typu sprzętu w naszym domu. Co jest zatem ważne przy zakupie płyty gazowej? Radzi Kamila Prałat, ekspert polskiego producenta sprzętu AGD – firmy SOLGAZ.
Najpierw sprawdź „napęd”
Zanim udamy się do sklepu, na początku sprawdźmy rodzaj gazu, jaki posiadamy w naszym domu. Tego typu informacja powinna znajdować się na rachunku bądź butli, z której korzystamy. Jest to bardzo istotne, ponieważ w Polsce występuje co najmniej kilka różnych rodzajów tego surowca, różniących się składem i ciśnieniem – a nie każdy sprzęt będzie dobrze współpracować z danym rodzajem gazu. „Czasami niezbędna jest regulacja bądź wymiana dysz kuchenki, aby ta mogła być zasilana, na przykład gazem z butli. Niektórzy producenci dodają do sprzętu od razu wszystkie niezbędne elementy, a u innych potrzebny będzie ich dodatkowy zakup. Nie ma się czego obawiać, bowiem koszt takiego kompletu nie nadwyręży naszego budżetu – jego cena nie powinna przekroczyć kilkudziesięciu złotych.” – wyjaśnia Kamila Prałat, ekspert firmy SOLGAZ i dodaje – „Warto także wiedzieć, że każde urządzenie gazowe musi być zamontowane i podłączone przez osobę z odpowiednimi uprawnieniami. Jest to zgodne z obowiązującym prawem, również większość producentów wymaga podpisu specjalisty na karcie gwarancyjnej.”
Korzystając z urządzeń gazowych, należy pamiętać także o prawidłowej wentylacji. Trzeba wziąć pod uwagę fakt, że spalany w naszej kuchni będzie gaz – nie możemy więc szczelnie zamknąć tego pomieszczenia. Najlepiej, jeśli w kuchni znajdą się okna i drzwi, które będą w stanie stworzyć od czasu do czasu niezbędny przewiew. Przydatny może być także okap lub pochłaniacz.
„Większość płyt gazowych do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje także podłączenia do prądu. Wymagają one różnego napięcia – co dobrze jest sprawdzić przed zakupem. Może się bowiem okazać, że dany sprzęt nie będzie działał po podłączeniu do domowej instalacji elektrycznej. Co więcej, przed samym montażem należy się również upewnić, że płyta nie będzie umieszczona w bezpośrednim sąsiedztwie lodówki. Może to źle wpływać na jej poprawne funkcjonowanie.” – mówi ekspert firmy SOLGAZ.
Rozmiar ma znaczenie
Decydując się na kupno płyty gazowej, z pewnością na uwadze mamy jej wygląd. Jednak płyta gazowa nie musi składać się z czterech palników rozmieszczonych na planie kwadratu o takich samych wymiarach.
„Wszyscy producenci posiadają płyty w przynajmniej kilku rozmiarach. Najbardziej popularne są te oscylujące w granicach 60 centymetrów i posiadające cztery palniki. Nie jest to jednak konieczność. Bez problemu kupimy także te o szerokości zaledwie 35 cm czy nawet duże, mające 80 lub więcej centymetrów.” – mówi Kamila Prałat, ekspert firmy SOLGAZ.
Jeśli nie gotujemy dużo i często, to pod uwagę możemy wziąć mniejszą płytę. W takim przypadku inwestycja w duży objętościowo sprzęt nie będzie dla nas opłacalna nie tylko ze względu na większy koszt – większa płyta dodatkowo niepotrzebnie zajmie miejsce w kuchni. Oczywiście zasada ta działa w dwie strony: jeśli jesteśmy kucharzami z aspiracjami i każdą wolną chwilę spędzamy gotując dla rodziny i znajomych, potrzebna nam będzie kuchenka znacznie większa niż tradycyjna.
Czysto i estetycznie
Aktualnie płyty gazowe tworzone są z bardzo różnych materiałów. Do wyboru mamy te emaliowane, ceramiczne, z elementami ze stali nierdzewnej czy z hartowanym szkłem. Jak podpowiada Kamila Prałat z firmy SOLGAZ, podczas zakupu nie kierujmy się tylko walorami estetycznymi, ponieważ materiały używane do produkcji płyt różnią się wytrzymałością i funkcjonalnością, a niektóre z nich mogą być trudniejsze do utrzymania w czystości. Co zatem wybrać, biorąc pod uwagę te kryteria? „Ciekawostką na rynku jest płyta firmy SOLGAZ, która palniki schowane ma pod ceramiczną powłoką i z wyglądu przypomina płytę elektryczną lub indukcyjną. Takie rozwiązanie pozwala na zastosowanie kilku ciekawych funkcji i łatwe utrzymanie jej w czystości. Prosto czyści się także płyty emaliowane. Ich wygląd może się jednak nie spodobać wielu nabywcom, a częste uszkodzenia, którym ulegają, mają negatywny wpływ na aspekt estetyczny kuchni. Wyjątkowo estetyczne i chętnie wybierane są płyty szklane. Nie są one najłatwiejsze w czyszczeniu, ale o wiele trudniej w ładzie utrzymać kuchnię z elementami ze stali nierdzewnej.”.
Jeśli już zdecydujemy się na konkretny materiał, to sprawdźmy, jakich produktów radzi używać producent do ich czyszczenia. Dobrze jest korzystać ze środków czyszczących dedykowanych do konkretnych materiałów. W przeciwnym razie możemy nasz nowy sprzęt łatwo uszkodzić.
Look na ruszt
Ruszt to kolejny element, który jest istotny przy wyborze kuchni gazowej. Może, ale nie musi być on dzielony. Jeśli jest w całości, może wystąpić problem z włożeniem go do zmywarki czy zlewu. „Ruszt w trakcie intensywnego użytkowania potrafi się naprawdę mocno zabrudzić i zabiegi czyszczące mogą okazać się niezbędne. Dlatego też dobrze swoją uwagę skierować na ruszty dzielone na pół. Te są o wiele bardziej praktyczne – można je bez problemu umyć, a konstrukcja pozostaje stabilna – o wiele bardziej niż w kratkach przygotowanych do pojedynczego palnika.” – podpowiada ekspert firmy SOLGAZ i dodaje: „Równie ważny jest też tutaj materiał, z którego wykonano ruszt. Może to być emalia, żeliwo czy stal nierdzewna. Najbardziej trwałe, ale też najtrudniejsze do utrzymania w czystości są ruszty żeliwne i stalowe. Najtańszą opcją jest emalia.”
Na rynku dostępne są też plyty gazowe bez rusztu, produkowane w oparciu o opatentowaną technologię gaz pod szkłem, gwarantującą użytkownikom bezpieczne oraz proste w obsłudze i czyszczeniu użytkowanie. Palniki ukryte pod ceramiką sprawiają, iż utrzymanie płyty w czystości jest niezwykle łatwe, a gładka powierzchnia bez wystających rusztów zapewnia estetyczny, nowoczesny wygląd.
Bezpieczeństwo i dodatkowe funkcje
Płyty gazowe nie rozpieszczają użytkowników nadmiarem funkcji dodatkowych. Podstawą powinna być zapalarka w pokrętle i… to właściwie wszystko, co oferuje większość producentów. Zapalarka jest wygodnym rozwiązaniem, dzięki któremu niepotrzebne będą nam zapałki czy zapalniczki, wymaga jednak wspominanego wcześniej podłączenia energii elektrycznej. A jakie funkcje w zakresie bezpieczeństwa oferują płyty gazowe?
„Przydatnym rozwiązaniem może się okazać blokada pokręteł. To wyjątkowo ważne dla wszystkich rodziców, których pociechy starają się dotknąć wszystkiego, czego nie powinny. Płyty typu gaz pod szkłem od SOLGAZ posiadają dodatkowy przycisk blokujący uruchomienie płyty, który jest szczególnie przydatny, jeśli wśród domowników znajdują się małe dzieci. Co więcej, dla rodziców ciekawy będzie także dotykowy panel sterowania bez wystających elementów, pod którymi mógłby zbierać się brud. Brak tych pokręteł również nie będzie przyciągał ciekawskich dzieci.” – mówi Kamila Prałat, ekspert firmy SOLGAZ i dodaje – „Naszą szczególną uwagę przykuć powinny odpowiednie zabezpieczenia. Każda kuchenka posiada mechaniczne zabezpieczenie przed ulatnianiem się gazu. Niektórzy producenci w swoich produktach montują także dodatkowe, elektroniczne czujniki. Dla przykładu – płyty SOLGAZ wyposażone są w podwójne zabezpieczenie chroniące przed ulatnianiem gazu.”
Kupno płyty gazowej to często wybór pomiędzy ceną a jakością, wyglądem a funkcjonalnością i praktycznością. Jeżeli nie chcemy martwić się o zabrudzenia rusztu czy odpryski emalii, zależy nam na bezpieczeństwie, komforcie i łatwości czyszczenia – możemy cieszyć się nieskazitelnym designem czarnego szkła bez wystających rusztów oraz funkcjonalnościami na miarę współczesnego gotowania dostępnymi w nowej linii płyt gazowych bez płomieni SOLGAZ Innova, powstałymi w oparciu o wyjątkową w skali światowej technologię.